top of page

2. FeDOr 2011 - pozdrav do godine


Završio je drugi festival dramskog odgoja Fedor koji se ove godine održavao u sklopu proslave rođendana Grada Virovitice. Polaznici radionica svojim su sugrađanima poklonili -Uličnu reviju- na mostu ispred Dvorca u sklopu koje su se mogle vidjeti; Marionetske etide, žongliranje „Zlatna bula" i „ Žena u raju". Bilo je tu i različitih predstava u izvođenju dramskih grupa spodručje Virovitice , zatim gostiju iz Varaždina, izlet u Višnjicu kao spoj kulture, rekreacije i zdrave prehrane i vrlo uspješan okrugli stol.

U petak, 12. kolovoza 2011. u 18 sati u virovitičkom Kazalištu otvoren je festival dramskog odgoja, 2. FeDOr 2011. Na otvaranju se pojavilo mnoštvo djece u pratnji svojih roditelja, zatim ljubitelji dječjih predstava i Kazališta uopće, koji su došli podržati inicijativu „Pričalice", a to je osnaživanje dramskog odgoja u Virovitici, virovitičko-podravskoj Županiji i Republici Hrvatskoj .

Virovitičke mažoretkinje, svojim plesom „ Lutke „ bile su simpatična uvertira ove manifestacije, nakon koje su Ivan Slavić , direktor festivala i Snježana Lančić - Prpić, voditeljica umjetničkog dijela festivala pozdravili prisutne i podsjetili ih na prošlogodišnji festival i priznanje koje su dobili od Hrvatskog centra za dramski odgoj što im je bila dodatna motivacija za realizaciju ovogodišnjeg festivala.

Naročito je bilo duhovito kada se Ivan predstavio kao kormilar broda i na pozornicu pozvao posadu iz Varaždina; Željku Kozulić, Dubravka Torjanca i Tenu Torjanac, a iz Utrechta; Aron-a van der Leij-a i Sarah ter Beeke, te naše domaće, jednako važne, voditeljice dramskih grupa Suzanu Sokele i Ivanu Molnar, trenericu mažoretkinja Lidiju Šunk-Kozjak i pripovjedačicu Jasenku Đukić, da zaplove složenim festivalskim vodama u ova složena vremena i oplove putanju pod nazivom 2. Fedor 2011 . Dogradonačelnik Virovitice gospodin Ivan Sić i pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti gospođa Vesna Šerepac podigli su sidro i FeDOr je zaplovio.

Na početku našeg putovanja uživali smo u šaljivoj, edukativnoj dječjoj predstavi pod nazivom „Usamljena svjetiljka" koja je realizirana na inicijativu Policijske uprave virovitičko-podravske, za koju tekst i režiju potpisuje Ivana Molnar.

13. kolovoza 2011. nakon mirne noći kreću prijepodnevne radionice

Dubravko Torjanac / Lutkarske etide

Ivan Slavić / Forum kazalište

Snježane Lančić - Prpić / Igra - improvizacija - prezentacija

Sarah ter Beeke i Aron van der Leil / Street Theater

U popodnevnim satima zabavljali smo se na radionicama

Željke Kozulić / POI (vještina žongliranja)

I Ivana Slavića / Borbe na sceni

Odazvalo se mnogo djece i mladih ali i roditelja i nastavnika. Svatko je ponešto naučio, a smijeha nam nikako nije nedostajalo.

Nedjelja, 14. kolovoza 2011. treći dan plovidbe.

Radionice Street theather, Borbe na sceni i POI (vještina žongliranja) su dvodnevne i završavaju. Prezentacije na kopnu savršene, ne možemo vjerovati da se nakon dva dana može puno naučiti. Polaznici žongliraju sa lopticama, maramom, mačuju se, klaunovi zabavljaju prolaznike koji su oduševljeni. Čestitke voditeljima i polaznicima !

U razgovoru s Ivanom Slavićem saznajemo kako je vještinu borbe na sceni završio kod Marcusa Fernandoa u Pazinu prije tri godine, a bit je u tome da na sceni borbe izgledaju kao prave a da se pri tome nitko ne ozljedi. Govori kako je borba na sceni dobra za razbibrigu i razvijanje fizičkih sposobnosti , koordinacije tijela i suradnje s partnerom te ih voli usporediti s plesom. Neophodna je kazališnim amaterima i naravno profesionalcima. Vidjeli smo nekoliko zanimljivih zahvata ali i to da svi uživaju u prezentaciji naučenog.

Željka Kozulić, voditeljica radionice POI (vještina žongliranja) rekla nam je kako je prije više godina na moru vidjela djevojke koje žongliraju i poželjela i sama to naučiti. Učila je u dnevnoj sobi uz pomoć interneta te korak po korak savladavala pokrete, pa ih dorađivala. Iza nje je sedam godina bavljenja žongliranjem no ona i danas marljivo uči nove pokrete. Moramo priznati da nas je oduševila i kao lutkarica. Ona u isto vrijeme savršeno animira lutku i glumi s njom. U Varaždinu vodi lutkarski studio „Krpe i konci" . Pamtimo i njezin prošlogodišnji nastup u Knjižnici i nadamo se da je gusari neće oteti.

U 18 sati u gradskoj knjižnici i čitaonici malo fantastike na ekološku temu „Tigiji i spletka duha Pohlepića" koju je režirala Ivana Molnar, a izvela djeca iz osnovne škole Ivane Brlić - Mažuranić , zatim Marionetske etide u izvedbi družine „Krpe i konci iz Varaždina". Uz Željku imamo priliku upoznati Tenu Torjanac i Dubravka Torjanca, jednako su nas oduševili. Obje predstave bile su zanimljive i ne propustite reprize, kad god bile.

Ponedjeljak, 15. kolovoza 2011. nakon prijepodnevnih radionica otisnuli smo se na eko oazu, u Višnjicu. Tko? Pa članovi igraonice Gradske knjižnice i čitaonice, članovi udruge Pričalica, polaznici FeDOr radionica i njihovi voditelji. Nas dvije naravno jer izvještavamo sa FeDOr-a.

Oduševljenje na Višnjici nije se moglo izmjeriti. Jahali smo prelijepe konje, vozili se kočijom, sjedeći na slami, ponovo gledali „Marionetske etide" , poslušali priču Jasenke Đukić ( dugogodišnje glumice, vanjske suradnice Kazališta Virovitica), i učenice OŠ Vladimir Nazor, Ane Martić ( polaznice dramskog studija Kazališta Virovitica) i uživali.

Na kraju, inače izbirljivom dječjem nepcu, u slast je bilo sve što se našlo na slamnatom stolu, a našlo se: bijelih žganaca, sira i vrhnja, slanine, kulena, kobasice, seljačke pogače, paradajza, paprike, voća, domaćeg soka...

Iskoristile smo priliku i razgovarale sa Aronom i Sarom, voditeljima Street Theather radionice. Kažu da je ulično kazalište vrlo popularno u zemljama Zapadne Europe i najčešće se koristi kao alat za podizanje svijesti građanstva o određenoj problematici te je rado korišten od strane nevladinih organizacija, ali upotpunjen sa elementoma kao np. klauniranje i žungliranje, može biti izvrsna zabava. Aron je iz grada Utrecht-a u Nizozemskoj, učitelj je drame u srednjoj školi i radi u centru umjetnosti u dramskom studiju. Kao dijete volio je glumiti a kasnije i poučavati , pa je zato odabrao to zanimanje. Diplomirao je 2010. godine, ali je i prije radio taj posao - poučavao dramu. Posjetio je mnoge gradove u Europi, u Africi; Gandu i Ruandu, a u Hrvatskoj; Zagreb, Rijeku, Pulu i Viroviticu. Za njega je uspjeh biti ovdje i prezentirati nama i prolaznicima svoje znanje te vidjeti kako napredujemo jer je i prošle godine sudjelovao na Festivalu i želio bi to i nastaviti. FeDOr je zanimljivo i za njega korisno iskustvo. Inače, kod nas mu odgovara klima, kao da je na moru, kupa se na bazenu, sviđa mu se park, Dvorac, Kazalište.

Sarah je učiteljica glume i režije, uglavnom radi s djecom, uči ih dramu i izvođenje prikaza. Od djetinjstva je voljela glumiti, a zadnju godinu u srednjoj školi odlučila je baviti se time, prijavila se na audiciju i primljena je na fakultet na kojem je 2010. diplomirala. Zadnja radionica je bila veliki uspjeh. Voli kada se ljudi zabave na predstavi i željela bi sudjelovati na FeDOr-u i slijedeće godine i pratiti kako napreduje, jer napredovanje i ostvarivanje ciljeva i je osnova svakog Festivala. Smatra da je FeDOr dobar festival, malen, ali i Virovitica je mali grad; dodaje u šali. Nada se da će slijedeće godine FeDOr biti veći i imati više radionica jer primjećuje veliki broj polaznika i njihovo zadovoljstvo naučenim. Voli kuhati, putovati, bila je u Parizu, Južnoj Africi, Keniji. Prvi puta je u Virovitici. Mali ali jako lijep grad. Uživa u toplom vremenu, svaki dan šeta parkom, kupa se na bazenu, hrana je odlična, primijetila je da svaka kuća ima vrt koji prebogato rodi, i da, jede dosad najfiniji sladoled u jednoj virovitičkoj slastičarni.

Na povratku kući, svima je žao što dan ne traje duže, a Jakov kaže: „Ja bih da je 'dramska' 24 sata..."

16. kolovoza 2011., u utorak, zadnji dan plovidbe, završavaju četverodnevne radionice. Forum kazalište ima svoju završnu prezentaciju u restoranu učeničkog doma. Članovi dramske grupe O.Š. I.G.Kovačić iz Gornjeg Bazja igraju dramske prizore sa situacijom međuvršnjačkog sukoba, a onda voditelj, Ivan Slavić poziva publiku da kod ponovnog igranja prizora, intervenira, i prizor završi tako da do konflikta ne dođe. Vrlo teška tehnika ali nakon demonstracije jasno nam je da konflikte trebamo i možemo izbjegavati.

Poslijepodne se u Gradskoj knjižnici i čitaonici održao okrugli stol na kojem su govorili Vlado Krušić, Dubravko Torjanac, Desa Kolesarić, Sarah ter Beeke i Aron van der Leij na temu Dramski odgoj, kultura, obrazovanje- kulturni turizam. Na stubištu Knjižnice, „A bio je to najsretniji dan..." , performans koji je postavila odgajateljica Suzana Sokele. Najviše prisutnih činila su djeca i mladi polaznici dramskog studija Kazališta Virovitica, dječje igraonice Knjižnice, ali i predstavnice Obiteljskog centra, Centra za socijalni rad, Policijske uprave Virovitičko podravske Županije, Grada Pitomače, grada Virovitice, nastavnice O.Š. I.B.Mažuranić iz Virovitice, O.Š. Vladimir Nazor iz Virovitice, Psihologijski centar „Putokaz" iz Virovitice, Strukovne škole Virovitica, i članovi „Pričalice"

Dramski pedagog i tajnik HCDO Vlado Krušić ležerno nas je pozdravio i pozvao da sjednemo u krug, jedni do drugih, razbivši tako staru strogu formu, „oni za stolom koji govore" i „mi u publici koji slušamo" i tako , kao u igri, svatko od nas imao je priliku reći zašto je ovdje, koristi li se dramom, što svatko od nas koji se koriste dramom očekuje ili može očekivati od drame. Tako smo došli do interesantnih saznanja kako čovjeku drama, osim za zabavu, u svom izrazu služi za razumijevanje i osmišljavanje događaja, odnosa, bića i pojava u svijetu u kojem sazrijeva, odrasta i živi.

Dubravko Torjanac vrsni lutkar, režiser i glumac uveo nas je kratko u povijest lutkarstva ali i skrenuo pažnju na široko rasprostranjenu predrasudu da je lutkarstvo namijenjeno isključivo djeci. Njegov rad je i usmjeren u promjenu takvog stava.

Aron Van der Leij i Sara ter Beeke predstavili su se prisutnima i govorili o svom radu u srednjoj školi, jer su oboje zaposleni kao učitelji drame. Nastavnike iz Virovitice zanimalo je kako se drama uči u školi, kao obavezan predmet ili nešto kao izborna nastava. Odgovor je bio da je drama u Nizozemskoj u školskom programu obavezan predmet i uči se, 1 sat na tjedan, kao povijest, zemljopis, biologija... i još se može odabrati kao izvannastavna aktivnost. Saznali smo da u Hrvatskoj nije tako zastupljena, odnosno uči se u sklopu Hrvatskog jezika u znatno manjem obimu.

Zatim je predsjednica S.O.S. telefona Virovitica, Desa Kolesarić govorila na koji način su oni kao udruga civilnog društva već surađivali sa udrugom „Pričalica" ( radionice, jingle-ovi... ) i o mogućnostima primijenjenog Kazališta, te da sa inicijativom da se Drama u Hrvatskoj uvede u nastavni program kao obavezan predmet treba odmah krenuti.

„Ulična revija" na mostu ispred Dvorca, situacija se malo uzburkala, bila je gužva. Polaznici lutkarske radionice sa svojim voditeljem Dubravkom Torjancem prezentirali su vještinu animacije marionete, dobili zasluženi pljesak brojne publike a tugu što se dogodine rastaju sa svojim omiljenim voditeljem nisu skrivali.

Polaznici radionice POI sa svojim voditeljicama Željkom Kozulić i Tenom Torjanac povezale su dramski prikaz „Zlatne bule" nastao u sklopu radionice Igra improvizacija-prezentacija ( Aron i Sara komentiraju da se i kod njih tako rade povijesni događaji i da su i oni glumili u takvim uličnim predstavama), a zatim su svi prešli na drugu stranu Dvorca u park gdje se održala predstava „Žena u raju" u izvođenju dramske grupe Češke besede Virovitica, kojom je ovogodišnji FeDOr i završio plovidbu. I svjetla su se ugasila.

Svi smo se lijepo zabavili i šaljemo vam veliki pozdrav do slijedećeg FeDOr-a.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
bottom of page