top of page

Snježana Lančić sudjelovala je na predstavljanju Kronike Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu


Kako izgleda “pogled iznutra” na povijest druženja i njegovanja kulture i ljubavi prema Virovitici i sve što im ona predstavlja prezentirali su sinoć (nedjelja) u Gradskoj knjižnici i čitaonici članovi Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu i to putem istoimene Kronike koja je obuhvatila 20 godina njihova djelovanja. Predstavljanje je održano u okviru Rokova 2021.

U uvodnoj riječi predsjednik Neven Petrović naglasio je važnost ove Kronike koja je nastala na temelju mjesečnih tribina Društva i dnevničkih zapisa Ankice Svirač. Na tribinama su u dvadeset godina, od 1999. do 2019. godine gostovali brojni umjetnici, glazbenici, književnici, povjesničari i drugi Virovitičani koji danas žive u nekim drugim gradovima, a Viroviticu nose u svom srcu.

Neizostavan rad i vlastiti osebujni potpis na radu Kronike ostavio je pokojni profesor i pjesnik Mirko Kovačević, a koji je zajedno sa Zdravkom Oklopčićem više od godinu dana do najsitnijih detalja promišljao i radio na prenošenju važnosti rada Društva na stranice knjige.


Koliko je tu posla i ljubavi uloženo svjedočio je sinoć Zdravko Oklopčić koji je precizno objasnio metode nastanka i osmišljavanja Kronike, uz simpatične anegdote koje su pratile taj rad.

Sandra Pocrnić Mlakar istaknula je kako su osnivači, među kojima su i prof. Vladimir Kolesarić sve članove koji su tijekom godina pristizali u Društvo naučili ono najvažnije – kako gledati svoj grad i njegove vrijednosti s određenim odmakom i kriterijima i kako kroz tu perspektivu stvarati nove vrijednosti u kulturi.

-Društvo je na tim temeljima nastalo i postalo okupljalište umjetnika koji kulturu osjećaju kao nešto svoje, a ne nametnuto, kao nešto što se proizvodi na licu mjesta. Naučili su nas kontinuitetu u ljubavi prema svom gradu i svemu što nam on danas znači, gdje god bili i radili – poručila je S. Pocrnić Mlakar.

Za poseban ugođaj pobrinula se virovitička glumica Snježana Lančić koja je čitala odlomke iz kronike, a među publikom uživali su i predstavnici Grada Virovitice, pročelnici Alen Bjelica i Đurđica Aragović.

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
bottom of page