top of page

Međunarodni Kazališni Festival Mladih U Puli


Kazalište Potlačenih je svjetski, ne nasilan pokret koji traži mir, ali ne pasivnost. To je sistem igara i posebnih tehnika koje se temelje na esencijalnom kazalištu a koriste se da bi pomogle ljudima da razviju u sebi kazalište te na taj način istraže svoje potencijale i razviju svoje kvalitete. Da bi preživio čovjek mora djelovati i promatrati ta ista djela i njihove efekte na okolinu – to je pravi smisao esencijalnog kazališta (ono kazalište koje svaki čovjek nosi u sebi). Sva ljudska bića, u svom životu, upotrebljavaju isti jezik kojim se koriste glumci na sceni: svoj glas, svoja tijela, svoje pokrete i svoju ekspresiju; prevode svoje osjećaje i želje u oblik koji nazivamo kazališni jezik.

Za razvijanje kazališnog jezika postoji sistem igara i vježbi koje se temelje na de-mehanizaciji ljudskog tijela i uma. Činjenica je da ljudsko ponašanje postaje mehaničko kroz svakodnevnu rutinu te na taj način čovjek postaje samo dijelom svjestan svojih postupaka i svog života općenito. Poslovi koje svakodnevno obavljamo oblikuju naše tijelo, otuđenje ljudskog bića je na mišićnom nivou. Kroz tijelo, pokrete, glas i interakciju čovijek govori puno više nego samim riječima. Kroz igre i vježbe čovjeka se pokušava vratiti u dodir s vlastitim osjetilima tako da vidi ono u što gleda, čuje ono što sluša, osjeti ono što dodiruje te stimulira sva osjetila da bi na kraju zaista razumio ono što se oko njega događa.

Kazalište potlačenih svakome nudi estetska sredstva da analizira svoju prošlost u kontekstu svoje sadašnjosti i naposljetku smisli svoju budućnost, a ne da čeka na nju. Ono pomaže ljudima da povrate jezik kojeg svi posjeduju – učimo kako živjeti u društvu igrajući kazalište. Učimo kako osjećati osjećajući, kako misliti misleći, kako djelovati djelujući. Kazalište Potlačenih je pokus za stvarnost.

Vođa i idejni tvorac je Augusto Boal, cijenjeni brazilski kazališni praktičar, pisac, redatelj, teoretičar i učitalj koji je za svoja djela već dobio brojne nagrade, a ove je godine nominiran i za Nobelovu nagradu za mir.

Metode kazališta potlačenih do sada se koriste u gotovo 100 zemalja svijeta. Koriste se u sredinama gdje vrlo poticajno djeluju na ljude u sučeljavanju s aktualnim problemima i mogućnošću djelovanja kroz kazalište.

Osnovne grane Kazališta potlačenih su:

1) Novinsko kazalište – sistem od 12 tehnika koje su smišljene da omoguće svakome da uz pomoć vjesti iz novina ili bilo kojeg pisanog izvora stvori kazališni prizor.

2) Kazalište slika – sistem tehnika koje omogućuju ljudima da komuniciraju pomoću prizora i pokreta, a ne samo pomoću riječi; sudionici kroz svoja tijela prikazuju događaje i odnose, izražavaju svoje osjećaje i stavove, te se bave njihovom analizom; kroz taj proces skupina dolazi do tema i formira priče za predstavu

3) Forum-kazalište – prestavlja scenu ili igrokaz koji mora prikazivati situaciju potlačivanja u kojoj protagonist ne zna kako da se bori protiv tog potlačivanja. Promatrači su pozvani da interveniraju i zamjene protagonista tako da dođu na scenu i odigraju sva moguća rješenja, prikažu sve svoje ideje i strategije. Glumci improviziraju rakciju svojih likova na intervencije iz publike tako da bi omogućili ozbiljnu analizu i provjerili kakva je vjerojatnost da se tim rješenjima koriste u stvarnom životu.

4) Nevidljivo kazalište – igrokaz koji se odigrava na javnom mjestu bez da se ikoga obavještava da je to kazališni komad koji je prethodno uvježban; nevidljivo kazalište je direktna intervencija u društvo sa točno određenom temom od općeg interesa da bi razbuktalo rasprave i razjasnilo probleme koji trebaju biti riješeni.

5) Legislativno Kazalište – upotrebljava sve oblika Kazališta Potlačenih da bi se legitimne želje građana pretvorile u zakone; to se izvodi na način da se nakon uobičajene predstave forum-kazališta stimulira situacija slična onoj kakva je u zakonodavnoj ustanovi. Ritual kakav se tamo obavlja prilikom službene procedure upotrjebljen je da se predstave projekti osnovani na intervencijama publike u predstavi forum-kazališta, te ih pojedinci imaju priliku braniti ili odbijati, glasovati i slično.

6) Duga želja – posebna tehnika koju je Boal razvio nakon dolaska u Europu sa ciljem prepoznavanja unutarnje potlačenosti koja je nametnuta od strane suvremenog života; funkcionira na principu transformacije ljudskih želja u fizičke osobe da bi se objelodanili njihovi utjecaji kako na život pojedinca koji je projekcija društvene stvarnosti.

Dosadašnji projekti Kazališta Potlačenih bave se slijedećim temama: 1) Ljudska prava 2) Nerzvijena područja 3) Ratna područja 4) Usporeni razvoj 5) Zatvorsko kazalište 6) Kazalište Potlačenih u obrazovanju 7) Hiv/Aids 8) Siromaštvo 9) Beskućnici 10) Izbjeglice 11) Nasilje

Naš tajnik, Ivan Slavić imao je priliku sudjelovati na radionicama koje su vodili neki od najcijenjenijih stručnjaka kao štp su Adrian Jackson, Douglas Petersen i sam Augusto Boal.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
bottom of page