top of page

14. FeDOr festival dramskog odgoja završio je u petak, u Zagrebu, kazališnim kampom „Vremeplov-tragovima Bele IV“Dramskim radionicama „Vremeplov-tragovima Bele IV“ koje su se održavale u Zagrebu od 21.-25. kolovoza završio je ovogodišnji 14. FeDOr festival dramskog odgoja. Radionice su se održavale u dvorani Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, a opet je kroz dramu i igru otvoren dio  povijesti koji veže gradove Viroviticu i Zagreb.


Podsjetimo, ovogodišnji Festival dramskog odgoja FeDOr započeo je „Revijom“. Imali smo priliku vidjeti prezentaciju dramskih ostvarenja djece i mladih  te voditelja dramskih aktivnosti u   odgojno obrazovnim ustanovama s područja Virovitičko-podravske županije. Prva predstava održana je  05.04.2023. „Žene ispred svoga vremena“ dramske skupine Učeničkog doma Virovitica, mentorica  Suzana Sokele; 04.05.2023. održana je predstava „Muke po Lidranu“ u izvedbi mlađe skupine Dramskog studija Kazališta Virovitica i  23.05.2023.  „Egoistica ili kako je biti klon“ u izvođenju starije skupine  Dramskog studija Kazališta Virovitica; voditeljica, Snježana Lančić. Održan je i okrugli  stol mentora i učenika polaznika izborne nastave dramskog odgoja Gimnazije Petar  Preradović u Virovitici. Tema okruglog stola Odgovornost-drama-humanizam;  od 12-15 sati u Kazalištu Virovitica . 


„Halo Pejačevići“ ( drugi dio festivala) održan je od 12 do 16. kolovoza sa završnom uličnom predstavom u kojoj smo pratili najvažnije okolnosti pod kojima se obitelj Pejačević našla u Virovitici. Kako su dobili titulu grofa?  Zašto su i danas toliko važni za nas?


Dramske tehnike i metode odličan su alat za igru, edukaciju i razvoj kreativnosti kod djece i mladih. Osim toga imaju snažan utjecaj na socijalizaciju djece i mladih, razvijanje prijateljskih odnosa, motivaciju i osvješćivanje potrebe za osobnim doprinosom za razvoju lokalne i šire zajednice.


Na svim aktivnostima direktno je sudjelovao 51 polaznik, a sve radionice vodio je projektni tim u sastavu  Snježana Lančić, autorica projekta,  voditeljica radionice Vođena fantazija , pripovjedanje, potraga za blagom, borbe na sceni i lutka i ja; Danijela Duvnjak,  plesačica i plesna pedagoginja,voditeljica radionice tijelo u pokretu; i Tomislav Slavić, voditelj radionice glazba i vrijeme i vodstvo po povijesnim lokalitetima.


14.  FeDOr  održan je u organizaciji udruge „Pričalica“  i partnera: Kazalište Virovitica, Grad Virovitica,  Kulturno umjetnički centar- studio za suvremeni ples iz Virovitice, Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu, Zavičajna Zajednica Širokog Brijega   


Pokrovitelji Festivala: Ministarstvo kulture i medija, Virovitičko-podravska županija, Učenički dom Marije Jambršak u Zagrebu.


Tags:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
bottom of page